Råd / Släkten, arter och hybrider / Phalaenopsis /

Skriv början av artikeln om Phalaenopsis cornu-cervi

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

Inlägg med Phalaenopsis cornu-cervi som nyckelord.

Pgv att jag är inte så förtjust i den vanliga varianten - så har jag skaffat mig alba. Den kommer från Orchidehusets monter på Trädgårdsmässan. Den såg lite trist ut med två brutna blad, men med lite omsorg...

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

2/10 -07

OJ,oj,oj...den var vacker!
Vilka jättefina former på den
Annelie

2/10 -07

Lyckliga du
En riktig snygging!

2/10 -07

Vilken snygging!

2/10 -07

Wow! Den där är riktigt läcker.
Anette

Ge ditt svar

11/9 -07

Phal. cornu-cervi alba

Phal. cornu-cervi alba. Från Beewa.

Phal. cornu-cervi alba trode jag skulle vara vit. Men det här duger nog också.

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

11/9 -07

Nej, cornu-cervi är inte vit, utan röd-brun och gul. Du har en cornu-cervi var flava (som betyder gul och alba vit). Ett fint exemplar.

11/9 -07

Det var det jag hadde för mig att alba = vit. Det stog nämligen att den skulle heta Phal. cornu-cervi alba. Därför blev jag lite förvånad att den var gul.
Men tack för upplysningen. Nu blir det ny namn lapp.

11/9 -07

Hej på er!

Har aldrig sett en vit cornu-cervi. Alba formen är inte alltid vit, vet flera arter som alban är åt det gula hållet. T.ex Euanthe sanderiana f. alba

MVH
Tommy

11/9 -07

Visst Tommy, men jag har ännu inte sett en cornu-cervi alba. En alba kan dessutom inte vara en flava. Men en alba bör ju uppkomma, eftersom det är albinoformen.

Hej, Marita Åkesson har med Phal. cornu cervi alba i sin senaste försäljningslista och där skriver hon att den är gul och inte vit. Hur som helst är det något särskilt man ska tänka på vid skötsel av en sådan?

Mvh Birgitta

Men alba är nog inte detsamma som albino ?Ph cornu cervi alba är gul-utan tvekan.
Hoppas någon kunnig på latin ser detta !*Annette* tror jag skulle kunna reda ut det ?

Hej!
Alba betyder mycket riktigt vit på latin men det betyder inte att alla albaformer är albinos (dvs. utan färgämne). En albaform kan mycket väl vara gul eller strimmig eller dylikt. Om man tänker efter så finns ju vit i många nyanser.
Hoppas det blev lite klarare.

Hej igen, Jo tack Annette det blev klarare med latinet. Beewa, hur sköter du din, eller förrästen vem som helst som vet.
Hoppas på svar/Birgitta

27/9 -07

Hemma har vi vår i österfönster, genomskinlig plastkruka, och odlingssubstratet är lecakulor och grov pinjebark. Doppas i ffa regnvatten med svag gödning. Står på underlag som låter luften cirkulera genom krukan. Kruka får inte vara för djup. För övrigt trivs den utmärkt.

27/9 -07

Skorpan - vad menar du med "underlag som låter luften cirkulera genom krukan" ?

Jag sköter mina cornu cervi precis som alla de andra "noppsisarna" !?

Prata om bilden

10/7 -07

Cornu-cervi - keiki

Cornu-cervi - keiki. Från Margaux.

Nu blommar äntligen keikin på min cornu-cervi (Sumatra type).

Keikin började växa för två år sedan och några rötter har nu letat sig ner i moderplantans kruka med lecakulor.

Moderplantan har ännu en keiki på gång plus en ny stängel. Kommer hon att orka? Hon borde ju "äta för tre" nu! Eller är det dags att få egen kruka?

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi, keikei

10/7 -07

Margaux: Magnifikt (tror dock att vissa kommer att ha invändningar mot din bild komponering samt att jag gullar med dig). Personligen älskar jag dotter på en mamma på en mormor planta men visst drar det energi från mormor, jag vet att speciellt Phal equestris är känsliga för detta. Samtidigt är det ju ingen som klipper keikis i djungel så frågan är hur allmän tillståndet är på din mamma?

11/7 -07

nää meeen...duktig bebis Fin teckning på blomman - Grattis Margaux!! Jag gillar när plantan sitter tillsammans med sina bebisar och det är bara samma frågan som Daniel ställde...

11/7 -07

Vad läckert. Önskar jag kunde se under det högra bladet för att se hur den sitter (av nyfikenhet). Men det vet ni väl att mödrar kan föda både en,två, tre osv. barn.

11/7 -07

Tack, det är alltid roligt att någon mer än jag gillar min planta för jag tycker också det är läckert när de har bebisar överallt!

Därför har jag sparat kvar den trots att den skulle klara sig själv. Men nu får den nog vara kvar för mamma planta verkar pigg med aktiva rötter och spänstiga blad så då "tyar" hon nog.

Så equestris har svårt att hantera keikis! Tack för tipset, min har nämligen 5 små keikis och 2 blommande stänglar nu. Så det är kanske dags att plantera dessa för sig då.

Keikin började växa från en nod till skillnad från min equestris där keikisarna växer i änden på stängeln.

Jag ska lägga upp en bättre bild på bara blomman, den blev ju lite suddig på detta fotot men kameran fokuserade helst på keikin. Jag kan erkänna att jag gjorde en viss riskbedömning innan jag laddade upp den här bilden !

11/7 -07

Läckert!
Om du kommer att sälja av någon bebis så hör gärna av dig.
Rebecca

11/7 -07

Hej!
Jag ställer mig oxå gärna i kö för en sådan liten "sak"!
Jana

11/7 -07

Man kanske skulle kunna göra en samplantering moderplanta och des keikisar så att alla har möjlighet till samma näringsupptag.
Jag tror att det fungerar så i naturen i gynnsamma fall, annars skulle äl keikin dö i naturen, men hemma är i ju så förståndiga att vi tar saken i egna händer (för det mesta).

13/7 -07

Keikisarna på equestrisens keikisar är alla vända från ljuset så jag antar att det är för att de ska kunna fästa på en ev. trädgren i naturen. Då klarar ju de sig själva sedan.
Jag placerar kanske denna keikin i en egen kruka som hakas på den stora.

Vad roligt att ni tycker om den men jag behåller nog keikin på moderplantan ett tag till. Där är ju en ny på gång så när den är tillräckligt stor så kanske det blir aktuellt.

Prata om bilden
Phalaenopsis cornu-cervi f. chattaladae. Från Atlas.

En liten, varm växande epifyt från Thailand, på ca 1000 m höjd. Du kan läsa mer om Phalaenopsis cornu-cervi f. chattaladae här

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

21/5 -07

OH, den var läcker, grattis.

21/5 -07

Hej Atlas

Var har du hittat denna skönhet?
Jag läste om den i AOS förra året.

MVH
Tommy

21/5 -07

En liten godisbit - grattis

En sådan läckerbit Du har där !Grattis
Monika

21/5 -07

snygg sak, jag gillar den lille...

21/5 -07

Den är ju grymt snygg och vilken färg sen!!!!
Anette

22/5 -07

Mummms - den var bättre än vanliga cornu-cervi. GraTTTTis!!

Så kanonhäftig!
Grattis!
Annette

22/5 -07

Tack för alla snälla kommentarer.

Tommy: Har fått den av en "vän" i Phal gemenskapen, vet dock att Akerne Orchids säljer dom nu se här dock råder det delade meningar om Akernes klon är en äkta Phalaenopsis cornu-cervi f. chattaladae eller inte (skulle inte köpa den utan bildbevis på klonen).

Har Du beställt av dom ? Jag menar skulle Du våga ?
Monika

22/5 -07

Hej Atlas
Jag pratade med Dr. David L. Grove då jag försökte att få tag på en Thailändsk odlare. Vi diskuterade denna nya form och jag nämnde för honom att BC i Helsingör hade samma Phalaenopsis men det var plantor som Christensen hade samlat in och som han ville ha till en ny art.

Namnet på denna var Phalaenpsis thalebanii och nya framodlade plantor skulle sättas tillbaka i naturen i ett projekt som bedrevs i området. Man hade tydligen gentestat denna och den sägs vara helt olik cornu-cervi i gensträngen.

Kanske kommer man fram till a´tt det är en ny art i framtiden.

MVH
Tommy

22/5 -07

Tommy: Personligen skiljer jag och många med mig på Phalaenopsis cornu-cervi f. chattaladae och Phalaenopsis cornu-cervi f. thalebanii Den enda egentliga Phalaenopsis cornu-cervi f. thalebanii som jag sett på bild är den som ägs av Nik Fahmi och ser ut så här (Jag har själv köpt Phalaenopsis cornu-cervi f. thalebanii som sedan visat sig vara olika röda kloner av Phalaenopsis cornu- cervi)

Phal cornu-cervi är en av mina favoriter, jag gillar den bla för att blommorna blänker så läckert..och den här var ju urläcker, den vill jag ha;-)
Helena

Prata om bilden
Phalaenopsis cornu-cervi f. flava. Från Atlas.

En liten, varm växande epifyt från Indien, Thailand, Burma, Malaysia, Java, Sumatra och Borneo på ca 1000 m höjd. Doftande.

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

En sån står redan på önskelistan! Odlar du den i S/H?

13/4 -07

Magnus A: Självklart, odlar alla mina Phalaenopsis i S/H.

Snyggt,har oxå en sådan som inte satt någon stängel ännu !Nåt att se fram emot.
Monika

Prata om bilden

Var på min kvällskurs idag, introduktionskurs i latin... Ett av orden vi har i glosa till nästa gång är cornu, vilket betyder horn (eller flygel vet jag att de kallat det oxå), så jag kunde inte låta bli utan var tvungen å fråga vad cervi står för... Ni vet, Phalaenopsis cornu-cervi.... cervi betyder hjort... Någon som har en aning om hur denna planta fick sitt namn egentligen? Den horniga hjort orkidéen? Hur förärar man sig ett sådant namn?

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi, latin

15/11 -06

Hjorthorns Phalaenopsis!
Ja, om du bara tittar på blomstänglarna så klarnar det nog.

15/11 -06

Enligt E Christenson - cornu-cervi (“horn of a deer”), a reference to the antler-like flattened rachis of the inflorescence.

16/11 -06

misstänkte att det kanske hade något med blommade stänglar att göra... man man blir ju nyfiken lixom... måste kolla upp fler namn tror jag...

Ge din åsikt
Phalaenopsis cornu cervi. Från En person som inte är medlem längre.

Dagens fynd 149kr

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

Prata om bilden
Phalaenopsis cornu cervi. Från En person som inte är medlem längre.

Dagens fynd 149kr

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

5/10 -06

Den verkar MYCKET större och friskare än den som jag har beställt i Orchidéhuset leverans från Tajland som kostade mig 260kr. Det kallas verkligen för fynd!!

Prata om bilden

14/9 -06

thalebanii

thalebanii. Från Atlas.

Phalaenopsis cornu-cervi var. thalebanii eller Phalaenopsis thalebanii (beror på vem du frågar).

MVH

Daniel

Nyckelord: Phalaenopsis thalebanii, Phalaenopsis cornu-cervi

Gud en sån fräck blomma,har Du haft den länge?
Monika

14/9 -06

Den är ganska ny. Man kan ju hoppas att den ser ut så här en dag.

MVH

Daniel

Den er kjempefin.
Bare navnet vekker jo oppsikt, he he.

14/9 -06

Jag älskar cornu-cervis blomform och växtsätt men den vanliga formens färger tackar jag helst nej till. Däremot är thalebanii, flava och albaformerna välkomna

14/9 -06

Den stå högt på min önskelistan!! Varifrån kommer den?

Knepigt,jag har försökt googla på den men hittar den inte,nån som vet vad jag gör för fel?
Monika

14/9 -06

Den kommer från Herman ter Borch på Botanische Orchideeen, kan verkligen rekommendera honom.

http://www.botorch.com/

/Daniel

14/9 -06

Säger du det... har den åkt så långt.....

14/9 -06

oooooooooooooooooooooooh.. så vansinnigt vacker!! * antecknar den genast på ösnkelistan*

Prata om bilden
Phalaenopsis cornu cervi var. Golden Sun. Från Myran.

 

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi

26/6 -06

Nu Myran ska du var så snäll och säga var kommer dina fina plantor ifårn. Jag har fallit pladaff för din Twiggy och den här!!!! Och den fin vit väggampel... Berätta allt du vet.... hi hi Hälsningar

26/6 -06

Hej Kamila!
Jag har varit inne på phalaenopsisar ett tag. Så jag har mest passat på när det har varit uts. i Helsingborg(där jag bott tidigare) och här i GBG. Men jag kan rek. BC orchideer, Wubben och J. karge.
Ang. vägg amplarna så har jag köpt dom från Josefsson (Duka liknande butik med inredning) här i GBG.
Mvh Mira

26/6 -06

Eh.. allt ligger för långt borta Men en gång till måste jag säga att du har otrolig fina plantor. Har tittat på webshots och din "smak" angående orkidésorter och färgkombination på dem är lika med min ( typ: skulle aldrig shoppa vanlig cornu cervi men Golden Sun JAVISST, inte vanlig equestris, men jätte gärna Twiggy. Har önskat mig precis allihopa som har sett hos dig. Phal. Salomon (? vet inte om jag kommer ihåg rätt) var också supersnygg!

Den sista grossisten hittar jag inte nån webadress till

26/6 -06

Hej Kamila!
Hade gärna delat med mig om jag hade keikisar )
/Mira

26/6 -06

Ingen fara! Det var stor nöje att titta på dina

27/6 -06

Skitsnygg färg!

Luktar den något?

27/6 -06

Nepp...den doftar inget.

Mvh Mira

Prata om bilden

8/4 -06

8/4: Storslam

Tack vare min mans lotterivinst fick jag i går ösa ner vad jag ville i orkidékorgen ur ÖSPAB:s orkidéfestivalsortiment. Vilken Lycka!!!!

Själva utställningen var väl ingen höjdare men det fanns ett och annat att stilla habegäret med. Ägaren påstod att han beställt en massa plantor som han inte fått levererade.

Resultatet blev följande:

Phalaenopsis Mini Mark,
Phal Cornu cervi,
Phal Equestris 'Twiggy' samt
Phal Barbara Moler x venosa.
Haraella odorata
Epi cat Joseph Rilley
Epidendrum porpax
Polystachia pubescens
samt en anonym med retfullt nedslängd etikett med den upplysande infon ' orkidé'

Tala om högsta vinsten detta måtte väl täcka hela årsbehovet för min del, eller vad tror ni?
All samlad erfarenhet av skötselråd av dessa växter mottages med tacksamhet. Som vanligt tror man väl man vet vad man handlar men det stämmer kanske inte så väl med verkligheten....

Nyckelord: Epicattleya Joseph Rilley, Nanodes porpax, Phalaenopsis Mini Mark, Haraella odorata, Phalaenopsis cornu-cervi, Polystachya pubescens

Waa en sån lycka! Jag fick reda på igår att det varit orkidéfestival, och blev hemskt sur på mig själv för att jag inte håller bättre koll. Finns det nåt kvar, är det värt att åka dit - och kanske det viktigaste av allt: hur sjutton tar man sig dit? Den enda vägbeskrivning jag hittat hade en stor röd plick på en skånekarta, inte så exakt med andra ord... Lycka till med dina nyförvärv! Mini Marks är underbara... jag misstänker dock att de vill ha förhållandevis mycket vatten. Vilken typ av orkidé är den med "orkidé"-etiketten? Jag äskar de där små plastskyltarna där det kort och gott står "Orchid - do not eat".

8/4 -06

Grattis till lotterivinsten!!
Vad KUL!
Det måste känts underbart och lite lyxigt, men gav det inte även lite beslutsångest?

8/4 -06

Hej cikorina!
Tack för lyckönskan och jag skall ta väl hand om dem när jag väl luskat ut hur..
Ja tänker du på Östra Sönnarslöv där jag gjordi min raid så hittar du kanske till Tollarp. Väl där finns avtagsväg till Sönnarslöv (mitt emot sporthallen som ligger på vänster sida) längs E22 är det väl. Vrams Kyrka ligger på höger sida. Svänger du höger vid kyrkan kommer du till Sönnarslöv och där skall du också ta av åt höger vid kyrkan. Då är du nästan där, ca 5-800 meter kvar.
Det fanns nog en hel del ändå av de vanligaste sorterna som Phal, Oncidium, Phal/dendr, några små monterade tingestar och ett antal småttingar av olika ej blommande phalaenopsis, miltonior m m.
Jag jublar också åt de små etiketterna som är så upplyftande. Ändå gladare blir man av att ingen kan svara på frågan heller när man kommer till kassan. (Som tur var fanns det en kännare på plats i alla fall, om man kommer åt att tala med honom).
Min orkidéorkidé vet jag ju inte vad det kan vara för rackare, något åt zygopetalum eller ja jag vet inte, kanske cambria. Påminner lite om Violetta van Holm. Jag får lägga in en bild och be om lite hjälp för den stod i blom

8/4 -06

Tack så mycket Gunsan det kändes visst lyxigt och definitivt inte riktigt sunt. Normalt hade kanske ett par tre stycken hamnat i min korg. Nej, beslutsångest tycker jag nog inte att jag hade. Tog väldigt god tid på mig att välja och fick lite råd på vägen också om jag nu kommer ihåg dem, det var många. Kanske det faller på plats sen.
På det viset är det nog bättre om man kan ägna sig åt ett par åt gången för jag vill ju veta så mycket som möjligt om var och en, det är lätt att blanda ihop när det blir så många.

Någonstans i Skåne med andra ord! Jag är frestad... kanske tur att så få av mina vänner är bilburna... Det låter ju spännande att din orkidéorkidé inte är helt uppenbart identifierbar!

8/4 -06

Jo man måste väl jobba för nöjet att få skåda skönheterna..

Va härligt!

Det låter som lilla julafton. Epidendrum porpax heter ju nu Nanodes porpax. Var den i blom? Min blommar just nu med 2 blommor och två knoppar till på gång.
Lycka till med alla nya raringar!!!

9/4 -06

Tack Ninalina! Snarare stora julafton! Det kanske bara händer en gång i livet. Jag dövar samvetet med detta.
Jag visste inte om namnet, Nanodes porpax, skall lägga det till minnet och skriva på etiketten direkt. Den har ca 3 -4 cm längd/höjd och jag vet inte när den kan tänkas vilja blomma.
Vad trevligt att du har en som blommar, har du några tips att ge bort? Jag har inte ännu hunnit forska fram så mycket ännu om var och en av mina nykomna. Har du möjligen en liten bild att lägga in på din skyddsling?
Error för min del på pratsidan, jättetrist. Hoppas det fungerar strax igen

9/4 -06

Amatör: Förhoppningsvis var det bara under den stund nu på morgonen då jag lade till 'online'-ikonerna. Hör av dig via email om problemen kvarstår.

9/4 -06

Öhöhöhöhö.

9/4 -06

Åh, jag tror jag svimmar. Du är ett geni.

Nä detta är inte sant!!!
Här har jag suttit och joxat och försökt få till en bild av min lilla skitNanodes porpax, och så får man se detta.

Är det din?

Hej Amatör!

Du ville veta lite hur jag sköter min N.porpax. Den hänger i mitt skåp, ungefär mitt i så den vill väl ha så där halvljust. Ca 20-24 grader dagtid, natten några grader svalare. Tycker att den är väldigt lättskött. Jag försöker att inte låta den bli alldeles för torr mellan vattningarna. Växer bra. Knopparna kommer överst i och från början kan man tro att det är ett nytt blad, men senare ser man en blomskida typ med knopp i. Kan blomma flera ggr per år,

Lycka till!

9/4 -06

Nix, den är inte min, ville bara visa hur stora de kan bli.

Gtgoon!

Ja det visar vilken växtkraft dom har.Jag tycker att blommorna är mkt speciella. Påminner lite om en skalbagge el annan typ av insekt.

Mvh/Kristina

9/4 -06

Ja, jag tycker den spegelblanka läppen påminner mycket om Ophrys släktet som just der ut som insekter för att locka till sig manliga steklar som försöker para sig med dem.

Ge din åsikt